komatsuna
500 gr komatsuna
Olie
Grote ui fijn
Knof 3 x fijn
2 lombok reepjes
Lichte soyasaus
Theelepels honing 2
1 theelepel laos
Snufje vetsin
Snijd de groenten grof, was ze en laat ze goed uitlekken.
2. Fruit ui) en knoflook in de olie
3. Voeg de lombok(2), laos, suikeren vetsin toe.
3. Doe als de ui) glazig wordt de mosterdspinazie, de soyasaus erbij en roer alles goed door.
4. De groenten mogen niet te gaar worden.
Tatsoi
wordt ook wel vlakke Chinese kool genoemd en is de platte variant van paksoi. Beide gewassen behoren tot een grote familie met snelgroeiende kolen: de Brassica rapa. Het donkere, dikke blad van tatsoi is zacht en de bladsteel is sappig. De jonge bladeren zijn vooral erg lekker om rauw in een salade te verwerken.
Hon tsai tai
Is een kleine koolplant (en daardoor niet te vergelijken met grote kolen als rodekool, broccoli, palmkool, etc.). Ze wordt zo’n 15 centimeter breed en in knop/bloei 35 centimeter hoog. De stelen zijn helderpaars en het blad is frisgroen. De planten maken ongeveer 25 centimeter hoge bloeistengels. Jonge slanke stelen met 1 of 2 bladeren en een bloemknop zijn het lekkerst. Ook als er al wat bloempjes open zijn is ze nog erg lekker. Maar als de stengel eenmaal wat dikker wordt wordt ze hard/taai (alleen de stengel, niet het blad of de bloemknop). Je kunt dikkere stengels eventueel schillen (als een asperge) maar bij voorkeur oogst je de stengels dus jong.
In de keuken gebruik je een stukje van de steel, samen met wat blad en de bloemknopjes (ze mag ook al in bloei staan). Ze is heel delicaat en daarom stoom je de steeltjes/bloem/blad liever kort dan dat je ze kookt (en daarna kun je ze in gerechten verwerken, en ook lekker in bijvoorbeeld een salade). En zelf vinden we het ook heel lekker om te roerbakken.
Wasabino
De zachte jonge bladeren van de Wasabino zijn lichtgroen met fijn ingesprongen, enigszins golvende randen. De kruidige, enigszins hete smaak doet denken aan mierikswortel en geeft elke salade een frisse toets. Oudere bladeren zijn wat ruwer en meer gerimpeld en zijn dan meer geschikt voor wokgerechten. Wasabino is bestand tegen koude en ideaal voor planten in de koele maanden van lente en herfst in een koude kas. Het babyblad kan na drie weken worden geoogst. Voor volledige ontwikkeling na 40-45 dagen oogstbaar. Zaaien vanaf begin april onder glas, vanaf mei tot eind augustus in de vollegrond. Voor herfstteelt in september onder glas. Kan zeer goed vorst doorstaan.