knol

Aardpeer

De aardpeer is een zonnebloemachtige (Heliantus tuberosus), die oorspronkelijk uit Noord-Amerika afkomstig is. In Nederland is deze groente ook uitstekend te telen.

De smaak van aardperen is vrij mild en zoetig en kruidig.

Verse exemplaren kunnen uitstekend rauw worden genuttigd. Dan zijn ze lekker knapperig en krokant, en vrij sappig (bijna als radijs).

De aardpeer bevat veel onverteerbare suikers, in de vorm van het koolhydraat inuline.

Dat bevordert de werking van de darmflora, maar kan bij overmatige consumptie wel leiden tot winderigheid.

In schijfjes in olie of boter gebakken, gekookt, toegevoegd aan stoofschotels soepen en dergelijke, de toepassingen zijn veelvoudig.

Seizoen

Vroege herfst tot in de winter

Hieronder een aantal recepten

De bedoeling is dat deze pagina’s aangevuld gaan worden tot een volwaardige verzameling recepten die het tijdbeeld weergeven waarin deze groenten gebruikt worden

Aanvulling/correcties ; suggesties : theostuin@gmail.com

Recepten

Aardperen- en wortelsoep

Ingrediënten:

  • 500 gr aardperen

  • 325 gr wortels

  • 2 selderstengels

  • 1 ui

  • 1 l groentebouillon

  • peper en zout

  • 55 g boter

Recept:

Snijd de wortels en de aardperen in stukken. Snijd de selder in stukjes, gebruik geen blaadjes. Laat de boter smelten en fruit daarin de gesnipperde ui en de stukjes selder en laat dit enkele minuten stoven. Doe er de wortels en aardperen bij, kruid met peper en zout en laat dit 10 minuten op een zacht vuurtje stoven met het deksel op de pot. Voeg de warme groentebouillon toe en laat 20 minuten op een zacht vuurtje sudderen. Soep mixen, eventueel opdienen met een lepeltje geklopte room en versieren met platte peterselie.

naam

INGREDIËNTEN

  • 1

  • 1

  • 1

  • 1

  • 1

  • 1

  • 1

  • 1

BEREIDING

  • 1

  • 1

Previous
Previous

Radijs Chinese Rose

Next
Next

Gele Wortel