In den beginne……

De teelt van groentegewassen is +/-10.000 jaar geleden ontstaan. Het is het verhaal van de rondtrekkende groepjes mensen op een wat menselijke bewoning betreft nog bijna lege aarde. Ze verzamelden eetbare planten, vruchten en wortels en regelmatig was er door jacht beschikking over vlees. De vroege mensen leefden dicht bij de natuur. Het was dan ook onontbeerlijk om kennis te hebben van de eigenschappen en gewoontes van allerlei soorten planten en dieren. Het is denkbaar dat er ook al pogingen werden gedaan om bijvoorbeeld planten die nuttig en voedzaam waren te cultiveren en door selectie te veredelen zodat ze altijd in de omgeving beschikbaar waren. Vanuit deze lokale voedselcultuur is een grootschalige agrarische cultuur onstaan, die heden ten dage wereldwijd massaal groenten verbouwd en deze ,even massaal, over de hele wereld transporteerd Natuurlijk is door de explosieve groei van de wereldbevolking een grotere behoefte aan voedselvoorziening ontstaan Hierbij ontstaat In den beginne…. het gevaar dat door monocultuur er een op lokale voedselteelt gerichte voeselcultuur eenzijdigheid van Er zijn planten die we nuttig en lekker vinden. Die planten laten we bij ons in de omgeving groeien. We beschermen ze tegen ziekten en vraatzuchtige diertjes. We geven ze voedsel en water. En als ze volwassen zijn, oogsten we ze, we plukken de vruchten die ze voortbrengen, of graven de wortels en knollen uit die ze in de grond hebben